‘ Dit boek is voor ouders,
die niet alleen van hun kinderen houden,
maar ze ook aardig willen vinden.’

Zo omschrijft de Engelse schrijfster en psychotherapeute Philippa Perry haar boek. And boy, she is right! Wat een heerlijk boek. Recht voor zijn raap en bij vlagen liefdevol confronterend.

Verwacht geen tips and tricks boek daar gelooft ze niet in. Ze houdt zich bezig met een langetermijnvisie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een goede band opbouwen met onze kinderen in plaats van ervoor te zorgen dat ze doen wat wij willen?

Een van de mooiste dingen in haar boek, en waar ik mij helemaal in kan vinden,  is haar stelling dat je elke breuk die je als ouder maakt, ook weer kunt herstellen.

Natuurlijk maken we als ouders fouten. Ook al nemen we ons voor nooit te schreeuwen, nooit te dreigen (als… dan…), nooit te snauwen of onze kinderen nooit een rotgevoel te geven. Toch gebeurt het. En zoals ze eigenlijk zegt: you better deal with it.

Want het gaat erom dat we die breuken,  al die keren dat we elkaar verkeerd begrijpen, foute conclusies trekken of de ander pijn doen weer herstellen. Dus niet die breuken zijn belangrijk (en maak daar dan ook geen drama van) maar de manier hoe je dit herstelt.

Want kinderen voelen aan als iets niet klopt. Als wij dan als ouders net doen alsof er niets is, dan ondermijnen we hun instinct. Als wij als ouder stellen dat we altijd gelijk hebben zal jullie kind zich leren aan te passen

Ze is er van overtuigd dat kinderen niet die perfecte ouder nodig heeft die alles goed doet. Maar dat kinderen ouders nodig hebben die oprecht en authentiek zijn. Want kinderen doen niet wat we zeggen, ze doen wat wij doen.

Ze daagt je uit om stil te staan bij je verleden. In de spiegel te kijken en de confrontatie aan te gaan met de gevoelens die je kind in je losmaakt. Want je wil de liefde doorgeven aan je kind maar niet de oude angst, eenzaamheid, schaamte of wrok. Als je die opruimt, help je niet alleen jezelf maar ook je kinderen. En bouw je een duurzame relatie met ze op.

Dat doet ze aan de hand van mooie voorbeelden en deelt ze persoonlijke ervaringen. Een aanrader.

  • Boek: Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)
  • Auteur: Philippa Perry
  • ISBN: 978-94-6382-052-3
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *