Na ruim een half jaar voorbereiden kreeg ik eindelijk toestemming: ik mocht een vuurloop geven op het HEMbrugterrein in Zaandam. YES! Ik had nog maar anderhalve week om het de wereld in te gooien en moest vol aan de bak. Nu was dit extra aanpoten want het akkoord kreeg ik midden in de herfstvakantie, er dwarrelden vijf kinderen door mijn huis en de week voor de vuurloop verbleef manlief in het buitenland. Kortom het waren heel veel ballen die in de lucht gehouden moesten worden en ik had geen tijd om te voelen. Het was simpelweg gáán.

En toen kwam daar, twee dagen voor de vuurloop, een grote vrachtwagen het terrein opgereden. De chauffeur leverde keurig ruim 1,5 kuub hout af en verdween weer. Daar stond ik. Alleen. In stilte. Met een pallet vol hout. En opeens realiseerde ik me: Holy Moly, het is gewoon gelukt! Ik ga vuurlopen over twee dagen. Het is écht! Ik kreeg het opeens spaansbenauwd.

In plaats van in een feeststemming te belanden, vroeg ik me opeens af waar ik in godsnaam aan was begonnen. Ik dreigde zelfs lichtelijk in paniek te raken. En wat doet deze vrouw als zoiets gebeurt? Een vuurtje maken. Ja echt. Het werkt voor mij. Ik word er rustig van. Kom weer tot mijzelf.  En terwijl de paniek zakte en ik weer rustig werd besefte ik mij dat ik helemaal niet bang was dat er iets mis zou gaan. Dat ik niet bang was dat iemand zijn voeten zou branden. Of dat er iets in de fik zou vliegen. Ik wéét dat ik dit kan. Ik wéét dat het op die plek veilig is. Daarnaast had ik een dijk van een team om mij heen: Samantha Maranus van het Vuurkompas en Anja van Wijk van Avontuurkindercoaching dus dat ging zeker helemaal goed komen. Op deze twee vrouwen kan ik immers blind varen. Maar wat zorgde dan wel voor die plotselinge benauwdheid en die lichte paniek? En opeens schoot het prachtige tekst van Marianne Williamson door mijn hoofd:

” Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn,
onze diepste angst is dat we bovenmatig krachtig zijn.
Ons licht, niet onze duisternis, boezemt ons angst in.
We vragen onszelf af wie we wel zijn
om te denken dat we briljant, geweldig, talentvol en fabelachtig zijn
maar wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn ?

Je bent een kind van God
en jezelf kleineren dient de mensheid niet.
Er is niets verlicht aan jezelf inhouden
opdat mensen rondom jou zich niet onzeker zouden voelen.

We zouden allemaal moeten stralen, zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie van God,
die in ons allen aanwezig is,
te laten zien.

En als we onszelf in onze eigen kracht tonen,
geven we andere mensen onbewust toestemming
hetzelfde te doen.

Als we vrij van angst zijn,
maakt onze aanwezigheid anderen ook vrij.”

Deze tekst heeft jaren op het toilet gehangen. Ik snapte het met mijn hoofd maar nu voelde ik het tot in mijn tenen: dát was het: onze diepste angst is dat we bovenmatig krachtig zijn. Ons licht, niet onze duisternis, boezemt ons angst in.” Ik was niet bang dat er iets mis zou gaan. Ik vroeg me eerder af wat ik bij deze mensen teweeg zou gaan brengen. Een vuurloop is een powertool moet je weten. Je kunt er met je hersenpan niet bij, het werkt op alle lagen door. Zo heeft het ook mijn leven veranderd. Na 15 jaar bedrijfsleven heb ik besloten mijn hart te gaan volgen. Mede dankzij deze ervaring ben ik ervoor gegaan. Die ervaring gun ik deze mensen ook maar welk effect zal het op ze hebben? Wat ga ik teweeg brengen?!  En dat was niet het enige, besefte ik me toen een vriendin appte: ” Bijna de vuurloop! Ik vind je zo stoer Janne: nu word je zichtbaar! Je gaat er gewoon voor staan. Zet hem op! ” Oh man. Weer een vlaag van benauwdheid. Verdomd. Iedereen kijkt straks naar mij. Ik ga ze eroverheen leiden. Hoe spannend is dát?

En nu, ruim een maand later, hoor ik zulke mooie verhalen van de deelnemers. Dan stroomt mijn hart over. Het maakt me zo trots op de dag die we met z’n allen hebben neergezet. En het motiveert mij enorm om dit prachtige werk als coach en vuurlooptrainer te blijven doen. Want het bevestigt voor mij het stuk:

” En als we onszelf in onze eigen kracht tonen,
geven we andere mensen onbewust toestemming
hetzelfde te doen.”

En als iedereen zijn eigen kracht toont, wordt de wereld toch zoveel mooier. Daar ben ik van overtuigd… Aho!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *