Welteruste beer!

Eerder schreef ik al een blog over de peuterpuberteit. Mijn twee jarige dochter zit er tot diep over haar oren in. Als ze iets wil, dan doet ze het. En wil ze iets niet, dan doet ze het niet. Lekker overzichtelijk. Voor haar dan, want voor ons is het soms verdomd lastig. Bijvoorbeeld als ze geacht wordt te gaan slapen…

Daar heeft ze namelijk met enige regelmaat totaal geen zin in. Ze gaat gewoon door met spelen, dansen en springen in bed. In het begin kan ik er nog wel om lachen maar als het op een gegeven moment bijna half 10 is, mijn geduld opraakt en de zwarte kringen onder haar ogen verschijnen begin ik me serieus af te vragen hoe ze het in hemelsnaam vol houdt. Het lijkt er dan op dat ze nog zo druk is in haar hoofd om alle prikkels van de dag te verwerken, dat ze niet meer voelt dat ze moe is.

Vandaag had ik daar een boeiend gesprek over met een ervaren moeder en tevens jeugdarts. Ze herkende het helemaal en kwam met een prachtig advies, namelijk: spreek haar niet alleen verbaal aan maar spreek haar ‘oren in de benen’ aan door de dingen met haar te gaan doen en vaker in beeldentaal te spreken. Haar hoofd is al zo druk dus vermijd verbale communicatie luidde haar advies.

Maar hoe doe je dat dan? Je kunt je kind masseren met bijvoorbeeld lavendel massage olie. Daar worden ze vaak rustiger van en ze voelen hun lijf. En daarnaast: zet je fantasie en creativiteit in! Laat bijvoorbeeld de poppen en knuffels praten en vertel je kind indirect je boodschap en gebruik de pop of knuffel als voorbeeld. Bij mijn dochter lijkt het erg goed te werken. Door eerst met haar knuffels te gaan praten (‘ Oh beer, wat zeg je? Wil je slapen? Ben je zo moe? Kom ik leg je in bed want het is ook al heel laat. Help je beer instoppen? Zo beer ligt lekker in bed. Stttt…. zachtjes…. beer slaapt al want hij is heel moe. Ben je ook moe? Zal ik jou ook instoppen? etc….), zakt ze uit haar verzet. Ze gaat meedoen, wordt rustiger en ziet het even later helemaal zitten om er lekker naast te gaan liggen.

En knuffels zijn overigens multi functioneel! Eerder heb ik al ontdekt dat ze prima kunnen tanden poetsen, aankleden, boodschappen doen etc. En ja, ik vraag me op sommige momenten ook wel eens af waar ik in hemelsnaam mee bezig ben. Maar dat verwonderde gezichtje en de bijzondere momenten die het oplevert zijn werkelijk onbetaalbaar!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *