Hoe kom je aan die mooie schommel?

Nou dat is best een lang verhaal.

Voordat ik mijn praktijk opende, werkte ik 15 jaar met veel plezier als procesarchitect bij XS4ALL. Toen we verhuisde naar een nieuw pand was er een prachtig project: de werkplek als thuisplek. Iedere werknemer kreeg budget om zijn of haar nieuwe werkplek persoonlijk in te kunnen richten. Zo ontstond de beeldcollectie van XS4ALL.

Eén van mijn collega’s, Linda, koos voor een schommel. Ze liet hem door een houtsnijder in haar geboorteland Indonesië maken. In het pand werd een speciale constructie gemaakt zodat iedereen veilig kon schommelen. Zo’n standaard systeemplafond bleek namelijk niet afdoende voor volwassenen 🙂 Toen ze wegging bij XS4ALL verdween de schommel in een kast want degenen die er nu zaten, hadden niks met schommelen.

Toen haar oude werkplek later echter mijn werkplek werd. Herstelde ik hem weer in ere, want wat is er nou leuker dan schommelen op je werkplek? Vond ik. En ik was niet de enige bleek al snel. De schommel bleek een groot succes. Vele collega’s kwamen geregeld schommelen en kinderen van collega’s kwamen steevast langs, als ze eenmaal wisten van haar bestaan.

En het mooie was. Hij werd niet alleen gebruikt om even te ontspannen, door even de systeemplaten aan te tikken maar ook om af te reageren na een heftig gesprek. Of als iemand vastliep in een lastig vraagstuk.

Soms vertelden collega’s hele verhalen tijdens het schommelen. Soms was het geheel in stilte.
Schommelde iemand driftig heen en weer, dan wist je dat je even niets moest vragen en diegene liep uiteindelijk een stuk rustiger terug naar zijn of haar werkplek.

Toen we verhuisden naar weer een nieuw pand nam ik de schommel mee. In de volle overtuiging hem daar weer op te mogen hangen. Maar dat bleek niet het geval. De beheerder van het pand gaf tot ons verdriet te kennen dat dit niet was toegestaan. Weer verdween hij in een kast.

Toen ik jaren later XS4ALL verliet en mijn spullen aan het uitzoeken was, kwam daar weer de schommel te voorschijn. Mijn collega’s riepen meteen, dat ik hem mee moest nemen. Ze wisten van mijn plannen en hoopten dat hij een mooi nieuw leven zou krijgen, in mijn nog te openen praktijk.

En zo geschiedde. Toen ik ruim een jaar later samen met Jantien door het nog lege Magazijn14 wandelde, wisten we allebei: hier komt onze praktijk. Ik vertelde haar dat ik echter één voorwaarde had voor onze gezamenlijke ruimte: ik wilde de schommel ophangen. De rest kwam wel goed, dat wist ik.

En na een renovatie van de touwen hangt sindsdien de schommel in de praktijk. Tot grote vreugde van jong en oud, waaronder ikzelf, medeondernemers en…. oud-collega’s. Want ook die komen soms nog even langs om te schommelen 🙂

Oja! De beeldcollectie van XS4ALL was echt een mooi project en is nog steeds te zien via: https://beeldcollectie.xs4all.nl/