Je kind wordt geregeld snel boos of luistert niet. Heeft moeite om stil te zitten en zich ergens op te concentreren. Het houdt niet van aanrakingen of zoekt het juist op. Maakt veel lawaai en is onbeheerst óf is juist heel rustig en teruggetrokken. Zomaar een paar voorbeelden van kinderen die problemen hebben met prikkelverwerking.
Vaak krijg je ook commentaar van anderen over het gedrag van je kind
‘ Ze moeten gewoon eens stil zitten’, worden zelfs bestempeld als ‘agressief’, ‘lui’ , ‘overgevoelig’ of zelfs als ‘dom’. Als ouder heb het idee dat er ‘iets’ is maar heb je moeite dit onder woorden te brengen. Ben je zoekende hoe je je kind kan ondersteunen en er weer meer rust in huis ontstaat. Het zou wel eens kunnen zijn dat je kind moeite heeft om bepaalde prikkels te verwerken.
Prikkels?
Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Dit noemen ik de externe prikkels. Ook balans, pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels. Je hersenen verwerken deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn. Een goede prikkelverwerking is van belang om te kunnen spelen, leren, je aandacht ergens op gericht houden en voor het algehele dagelijkse functioneren. Als een kind overgevoelig of ondergevoelig is voor bepaalde prikkels, kunnen verschillende problemen ontstaan zoals bovenstaande. Het is dan heel fijn als je weet hoe je jullie kind hierin kunt ondersteunen
Voor wie?
Voor ouders van kinderen vanaf 7.
Wat kun je verwachten?
Een gezellige en inspirerende avond in een kleine groep waarin iedereen de ruimte krijgt zijn of haar ervaring te delen en vragen te stellen. Tijdens deze avond laat ik je anders kijken en krijg je handvatten die je thuis direct kunt inzetten.
Na deze avond heb je: