… herinneringen ophalen,
met elkaar delen..
Stilstaan bij diegenen die je mist.

Hoe kun je dit vorm geven?
Wat doe je wel en niet met kinderen?
Samhain
is een oud Keltisch feest,
die zich hier uitstekend voor leent.

Samhain

Samhain wordt gezien als de voorloper van Halloween. Men vierden op 31 oktober niet alleen de overgang van de zomer naar de winter periode. Maar ze geloofden, dat nu het licht steeds schaarser wordt, de sluier tussen wie leeft en wie niet leeft dunner word. Dat de ‘deur’ naar de onderwereld, een klein stukje open staat waardoor het voor de zielen van de doden mogelijk is om naar onze wereld te komen. En niet alleen de Kelten… ook de Christenen (Allerzielen) en de Mexicanen (Día de Muertos) staan hier in deze periode bij stil. Een mooi moment om stil te staan en je overleden dierbaren en voorouders te eren.

Al vele jaren vier ik samen met mijn kinderen Samhain, een bijzonder mooi jaarfeest om te vieren. Tijdens één van de eerste Jonge Gelukzoekers besloot ik het ook samen met de kinderen te vieren en dit was een enorm succes. Sterker nog, het werd een terugkomend jaarlijks feest waar de kinderen naar uitkeken. Ze vroegen er geregeld naar. Ze bleken het erg fijn te vinden om bewust stil te staan bij de dood. Herinneringen op te halen aan overleden opa’s, oma’s, huisdieren of andere dierbaren. Herinneringen te delen. Dat gebeurde niet zo vaak.

En ik heb ook gemerkt dat veel volwassenen het fijn vinden maar ook heel lastig. Want hoe doe je dat dan? Wat kan ik wel en niet doen? Ze zoeken inspiratie om dit vorm te geven.

Om je hierin te ondersteunen heb een serie inspiratie mails gemaakt waarin ik meer vertel over de achtergrond van het feest en rituelen toevoeg die je samen met je kinderen kunt doen. Ook geef ik handvatten hoe je het gesprek kunt voeren.

Voor wie?

Iedereen die graag stil wil staan bij overleden dierbaren, benieuwd is naar Samhain maar geen idee heeft hoe je dit vorm kunt geven en/of op zoek is naar meer inspiratie.

Wat kun je verwachten?

Hieronder kun je je eenvoudig aanmelden. Dit is eenmalig, gratis en voor niks. Na Samhain ontvang je geen mails meer (tenzij je aangeeft ook de inspiratie mail te willen ontvangen).

Vanaf de week voor Samhain, dus vanaf 24 oktober, ontvang je iedere ochtend van mij een e-mail. Boordevol informatie over de achtergrond van het feest + een ritueel die je kunt doen met je kinderen.  Ter voorbereiding en/of voor de avond zelf.

Zodat je  31 oktober zelf je eigen avond kunt samenstellen. Op een voor jou en jullie gezin passende manier.

Schrijf je in

Natuurlijk respecteer ik jouw privacy.
Check it out in mijn verklaring!