The Work is ontwikkelt door Byron Katie. Zij heeft zelf jarenlang zware depressies gehad totdat zij ontdekte dat ze zich vooral slecht voelde als ze haar (negatieve) gedachten voor waar aannam. Op het moment dat zij realiseerde dat ze daar een keuze in had, ontstond er ruimte voor andere gedachten en voor het loslaten van negatieve gedachten die haar niet langer dienden. Zoals een slang haar huid loslaat.
The Work is een simpele methode om jezelf te helpen als je het ergens moeilijk mee hebt. Het is eigenlijk een heel simpel onderzoek naar je gedachten. Je gaat onderzoeken wat zich in je hoofd afspeelt. Wat je denkt. Je wordt je bewust van de verhalen die je jezelf vertelt en leert er kritisch naar te kijken.
De methodiek bestaat uit drie stappen:
1) Eerst zet je je gedachten over iets of iemand op papier. Hiervoor heeft Katie een speciaal werkblad.
2) Daarna ga je de gedachten uit stap één onderzoeken met de volgende 4 vragen.
- Is het waar? (antwoord een simpel ja of nee)
- Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (ja, of nee)
- Hoe reageer je als die gedachte hebt.
- Wie zou je zijn zonder die gedachte?
3) Keer om
Nu keer je de oorspronkelijke uitspraak om. Bij zo’n omkering moet je je vervolgens afvragen of dat net zo waar is, of meer waar.
Het klinkt supersimpel en weet je, dát is het ook. De eerste keren voelt het misschien gemaakt maar als je daardoor heen weet te gaan en anders durft te gaan kijken, kom je erachter dat het een heel effectief is. Op internet staan er talloze filmpjes waarin je Byron Katie aan het werk ziet. Het is fijn om dit eens te bekijken als je overweegt hiermee aan de slag te gaan maar nog niet zo goed weet hoe.
Ook kun je een uittreksel van haar boek gratis van haar website downloaden. Het is een Nederlandse vertaling waarin de methode wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden en ook het werkblad van stap 1 staat hier in.
Voor kinderen is deze methode ook heel erg geschikt. Er is dan ook een speciaal prentenboek over The work: Tijgertje, tijgertje is het waar? Je kunt hem zo inkijken in mijn praktijk. Ze kunnen zo spelenderwijs kennis maken met de kracht van gedachten. Daar kun je niet jong genoeg mee beginnen 😉
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!