De Aarde, Zon en Maan werken als magneten op elkaar. De Maan draait om de Aarde en trekt het water op Aarde naar zich toe, hieronder ontstaat vloed. Doordat de Aarde langzaam draait, trekt de Maan steeds een ander stuk water naar zich toe. Als het water niet wordt aangetrokken door de Maan, dan wordt het eb. Als de Maan invloed heeft op de waterstanden en zorgt voor eb en vloed en je bedenkt dat je voor 70% uit water bestaat, dan zal dit toch ook invloed op ons, en alles wat leeft, moeten hebben? was mijn gedachte. Ik wilde er meer over weten en ging op zoek naar informatie.
En aangezien ik nogal eigenwijs ben en niet zo snel klakkeloos een theorie aanneem, heb ik dus sinds 3 jaar een maankalender. Uit pure nieuwsgierigheid. Omdat ik wilde ontdekken of het inderdaad uit zou maken als ik mijn planten op bepaalde dagen water zou geven, zaden zou zaaien maar ook: of mijn kinderen onrustiger sliepen tijdens volle maan of dat dit een fabel was. Toen ik hiervan laatst een foto postte op instagram vroeg iemand om nadere uitleg. Nou…ik ga een poging wagen!
De maancyclus
Eerst maar iets meer over de maancyclus. Eén maancyclus duurt ruim 28 dagen; dit is de tijd die de Maan nodig heeft om één ronde om de aarde af te leggen. De Maan geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het licht van de Zon. Doordat de Maan continu in beweging is, verandert zij steeds van plaats ten opzichte van de Zon en van de Aarde. Het deel van de Maan, dat het zonlicht opvangt en spiegelt, kunnen wij zien. Eerst is dat het rechter deel van de Maan, dan de hele Maan en vervolgens het linkerdeel van de Maan. Deze cyclus van de Maan noemen we de schijngestalten van de Maan of ook wel de Maanfasen.
De vier maanfasen
Die maanfasen en hun invloed kun je grofweg in vier categoriën indelen:
Nieuwe Maan: de Maan staat ‘tussen’ de Aarde en de Zon. De zijde die naar ons is toegekeerd is volledig in duisternis gehuld. Een zeer krachtig moment, een nieuw begin van de cyclus. Je zou het kunnen vergelijken met de energie van de lente. Een krachtige moment om nieuwe intenties en wensen uit te spreken en nieuwe activiteiten op te starten.
Wassende Maan: vlak na de nieuwe Maan wordt de fijne sikkel van de Maan zichtbaar (op het maanoppervlak van links naar rechts schuivend). Dit is een periode van inademen, opnemen, groeien en krachten opbouwen. Het is een goede tijd om ideeën vorm te geven en mogelijke problemen op te lossen. De energie neemt steeds meer toe. En alles wat je in deze periode aan je lichaam toevoegt, alles wat opbouwt en versterkt: werkt dubbel zo goed. Het tegenovergestelde gebeurt ook: wonden genezen slechter in deze periode.
Volle Maan: de Maan heeft de helft van haar reis rond de aarde afgelegd en de naar ons gekeerde zijde is zichtbaar als een heldere ronde schijf. Het is een hoogtepunt, vol van kracht en energie. Je zult het resultaat zien van je eerdere inspanningen. Bloeien dus!
Daarna volgt de Afnemende Maan, periode van activiteiten afmaken, uitspoelen, uitademen, loslaten, opruimen, schoonmaken en tot rust komen. In deze periode kun je het beste dingen afronden en te delen. Om op te ruimen en schoon te maken. Tijd om wat rustiger aan te doen en terug te trekken, te reflecteren en te zien wat je wilt loslaten, waar je afscheid van wilt nemen, wat je niet meer dient. Vooral de drie laatste dagen voor Nieuwe Maan is heel geschikt om knopen door te hakken.
Adem in, adem uit
Je zou de Maancyclus kunnen vergelijken met de adem: je begint in rust. Je ademt in: een fase waarin je heel goed dingen kunt uitdenken, waarin je voorbereid, dan volgt het hoogtepunt (Volle Maan) en daarna adem je uit waarin je actief uitvoert en afrond wat je eerder hebt bedacht en om vervolgens weer te eindigen in rust. Het is boeiend om in dit eens uit te proberen. Natuurlijk kun je bepaalde activiteiten gewoon uitvoeren tijdens Wassende Maan maar op de één of andere manier zul je merken dat dit meer energie kost. Terwijl tijdens Afnemende Maan dezelfde werkzaamheden makkelijker lijken te gaan en de klussen eerder zijn geklaard.
Om het nog wat ingewikkelder te maken….
Daarnaast zijn er nog drie impulsen die in mijn Maankalender worden aangegeven:
De stand van de Maan t.o.v de sterrenbeelden in de dierenriem: ieder sterrenbeeld heeft zijn kwaliteiten. Zo schieten planten op een aardse dag beter wortel en kun je je planten het beste water geven op waterdagen (maar kun je weer beter niet je vloer dweilen want het blijft langer nat:);
Los van de Maanstand, heb je ook nog de Stijgende en Dalende Kracht van de Maan. De Stijgende Maan vindt plaats in de zogenaamde winter en lente tekens (Boogschutter, Steenbok, Waterman, Vissen, Ram en Stier). Het heeft een Stijgende Kracht zoals je ziet in de winter en lente: geleidelijke groei en bloei. De Dalende Maan vindt plaats in de zogenaamde zomer en herfst tekens (Tweeling, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal en Schorpioen). De Maan heeft een dalende kracht zoals in de herfst en zomer: rijpheid, neergang, oogst en rust.
Snap je het nog? 🙂 Het komt er, kort door de bocht op neer, dat elk sterrenbeeld zijn eigen krachten en invloeden heeft. Zowel ten opzichte van je gezondheid als de natuur. Dit voert veel te ver om hier uitgebreid op in te gaan, daarvoor ben ik (nog) teveel een amateur. Indien je hier meer over wilt weten raad ik je het boek: In harmonie met de maan van Johanna Paungger van harte aan. Hierin staat dit allemaal uitgebreid uitgelegd.
En… heeft het invloed?
Ja. Dat denk ik wel. Door mijn maankalender ben ik mij bewuster van de maanfases en ook wanneer het dalende en stijgende kracht is. Daarnaast heb ik aangegeven welk element (water/ aarde/ lucht/ vuur) dominant is. En ik ben stapje voor stapje dingen gaan uitproberen door bijvoorbeeld mijn planten alleen op waterdagen, water te geven. En ik moet toegeven.. ze hebben het sindsdien nog nooit zo goed gedaan. Zelfs mijn moeder viel het op (en begon keihard te lachen toen ik ‘het geheim’ verklapte). En nee, het is niet zo dat ik pas de was ga doen bij afnemende maan omdat het dan makkelijker schoon zou worden want dat is niet te doen met drie jonge kinderen. Maar ik kijk er wel naar als ik bijvoorbeeld wil gaan snoeien of planten in de tuin wil zetten.
En wat mij het meeste opviel is dat dat ritme van die ademhaling rust geeft. Alsof je kiest tegen de stroom in te zwemmen of juist met de stroming mee gaat. Dat ik inderdaad na Nieuwe Maan van nature veel meer bezig ben met plannen, dingen uitdenken etc. Dat het rond Volle Maan altijd onrust hier in huis is. En dat ik ook altijd na Volle Maan mij kapot kan ergeren aan rommel in huis en dat ik dan ga opruimen en schoonmaken. Terwijl het mij daarvoor nooit opviel. Eerst wijtte ik dat altijd aan mijn eigen cyclus… maar hé… misschien wordt die ook wel beïnvloed door de maan…. 🙂
Meer informatie
Wil je meer weten over de invloed van de maan:
– Uitleg over hoe Eb en Vloed ontstaat bij Willem Wever (filmpje)
– Boek: In harmonie met de maan: Johanna Paungger en Thomas Poppe
– Er is ook een handige maankalender app waarin je per dag kunt zien wat je die dag het beste kunt doen. Ingedeeld in Algemene Informatie en per categorie: gezondheid, huishouden, tuin en bouw. Zoek op: Lunar Calender van Paungger.
– Als je meer wilt weten over de huidige Nieuwe Maan of Volle Maan: petrastam.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!