Veel ouders hoor ik worstelen  met schermtijd. Persoonlijk denk ik dat je kinderen hier in mag begeleiden aangezien veel apps erop gericht zijn je zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Het is zo ontworpen dat het een verslavende werking heeft. Als je hier meer over wilt weten, kijk eens de documantaire: The Social Dilemma op Netflix.

Daarnaast is het natuurlijk zaak om zelf een goed voorbeeld te geven. Je kunt moeilijk van je kind verlangen dat het maar een uurtje op zijn of haar telefoon zit, als je er zelf steeds met je neus inzit. Toch….?

Maar… hoe doe je dat?

Toen ik erachter kwam dat mijn schermtijd hoger was dan ik dacht, ben ik gebruik gaan maken van de instellingen op mijn telefoon (en die van de kinderen). Want ik weet niet hoe het met jou zit maar ik kan dat voornemen wel maken, maar mij eraan houden is een tweede. En dan zijn de instellingen op je telefoon gewoon een verdomd handig hulpmiddel waar ik graag gebruik van maak.

Zoals….?
 • De reality check: schermtijd
  Door eerst naar je schermtijd te kijken want waar hebben we het eigenlijk over? Soms is het voor je gevoel lang maar blijkt het best mee te vallen. Of (zoals bij mij) andersom: je denkt dat het wel meevalt maar schrikt je vervolgens een hoedje van de werkelijke tijd. Op je telefoon (Android en Iphone) kun je zien hoeveel uur en minuten je per dag, je telefoon gebruikt. Niet alleen de totale tijd per dag (en per week) maar ook welke apps en hoeveel tijd je welke app gebruikt. Zo krijg je een goed beeld en weet je of ingrijpen nodig is.

  (Ohja en bij mij werkte de realitycheck extra door de dagelijkse tijd eens door te rekenen. Zo was die van mij 3 uur en 14 minuten per dag. Onder het gemiddelde van de meeste volwassenen (5 uur) dus mijn eerste gedachte was: ha! Valt mee. Totdat ik bedacht: wacht even…. 3 uur en 14 minuten per dag… dat is bijna 22 uur per week (dus bijna één dag in de week), dat is ruim een maand per jaar….)

 • Wees kritisch: kijk na welke apps belangrijk zijn en gooi de rest eraf;
  Veel apps zijn handig maar niet belangrijk en toch verleiden ze je. Zo heb ik zelf geen nieuwsapps of facebook op mijn telefoon. Dat check ik via mijn laptop. Scheelt een boel. Ook kun je je afvragen a) of bepaalde apps echt belangrijk zijn of b) je afvragen of je hier echt een app voor moet installeren (zoals het bekijken van nieuws/ weerbericht etc). Het is misschien verdomd handig maar vergeet niet dat veel apps actief informatie over je verzamelen om je aandacht nog langer vast te houden.
 • Schakel je notificaties uit;
  Je kunt de notificaties per app instellen: wel/ geen geluid, wel/geen preview etc. Dit zorgt ervoor dat je niet steeds wordt afgeleid en/of verleid wordt om toch ‘even’ te kijken. Overigens kun je bepaalde personen instellen als belangrijk. Zo heb ik dat gedaan bij mijn kinderen. Ook al staat mijn telefoon op stil, als één van hen belt, gaat hij over. De rest kan even wachten.
 • Neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer of..;
  stel een downtime/ bedtijd in als je hem wél mee wil nemen. Dan ben je nog wel telefonisch bereikbaar maar de andere apps gaan uit (ook dit kun je naar wens instellen, zo kan ik nog wel naar een podcast luisteren of de muziek via de sonos aanzetten).
 • Stel schermtijd limieten in;
  Dit kan in zijn geheel (dus maximaal 2 uur per dag bijvoorbeeld) of per app. Zeker bij apps waar je snel geneigd bent om in te verdwalen, is dat handig. Zo kan ik nog 15 minuten per dag maximaal op insta, daarna gaat ie uit…

Tot slot zou ik je op het hart willen drukken dat kinderen hierbij ondersteuning nodig hebben en het fijn is om hier afspraken over te maken.  Stel ook de telefoon van je kinderen in, bijvoorbeeld via Familylink (android) of schermtijd (iPhone) om ze te helpen. Want bij kinderen ligt de gemiddelde schermtijd vaak nog hoger dan bij volwassenen. Soms wel 6-7 uur per DAG! Leg uit waarom jij dit belangrijk vind en hoe social media werkt.

Ik ben benieuwd hoe het jullie afgaat. Indien je nog een goeie tip weet, hoor ik het graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *