Dat meisje haalt altijd het bloed onder mijn nagels vandaan‘, ” geen idee wat er gebeurt, maar hij irrireert mij mateloos!‘.  Zo maar wat uitspraken die ik vaker hoor maar wat maakt nou dat je bij iemand, of bij een bepaalde gebeurtenis zo ongelofelijk boos kunt worden?

Een soortgelijke vraag popte laatst ook op. Ik werk graag buiten en ik zat samen met een prachtige meid bij een vuur. Hoe leg ik dit nu uit? Schoot er door mijn hoofd. Opeens kwam ik op een idee. Om het vuurtje aan te kunnen maken had ik olie meegenomen. Ook zat er nog een flesje water in mijn tas. Ik goot het water over in een schaaltje en vulde het flesje met een dunne laag olie. Zie je die olie? Dat kan van alles zijn. Ervaringen, gedachten, overtuigingen…. Vaak zijn het dingen die je liever niet wilt zien. Omdat het pijnlijk is. Omdat je je ervoor schaamt. Of je hebt er een bepaald oordeel over. Of… Je zou het ook wel je schaduwen kunnen noemen. Je duwt ze weg, je wilt het niet zien en liever ook niet voelen, kortom: het mag er niet zijn. Snap je dat?

Maar dan gebeurt er iets, of je komt iemand tegen en die zorgt er voor dat het naar de oppervlakte komt. Kijk maar. Ik goot een scheutje water in de fles. Het laagje olie kwam omhoog. Die olie is van jou hè? Jij wilt dit liever niet zien en voelen, maar het water zorgt ervoor dat het toch naar boven komt. Daar heb je geen controle over. Het gebeurt. Dat kan een groot gevoel van onmacht geven. Daarom kun je soms ook zo buiten proporties boos worden om ogenschijnlijk… niks.

Wat kun je doen?

En dan kun je twee dingen doen: 1) je geeft de ander de schuld en negeert het. Het vervelende van deze eerste optie is, dat olie niet oplost in water. Dus je kunt wel iedere keer de schuld bij een ander leggen maar iedere keer als er iets gebeurt of je komt iemand tegen die er weer een beetje water bij kiepert, dan komt die olie weer bovendrijven. Het zal dan dus blijven terugkomen. Je blijft in de cirkel gevangen. Of 2) je bedankt de ander en gaat onderzoeken wat die olie is. Je laat licht schijnen op die schaduw. Dat vergt moed. Het is niet altijd makkelijk maar het zorgt er wél voor dat het laagje olie steeds dunner word en de onmacht minder. Dat is eigenlijk in een notendop wat wij ook aan het doen zijn. Gewoon door er naar te kijken.

Olie verbranden…

Oh wow! Ik snap het! Maar als iemand iets doet dat niet eerlijk is of wat ik niet wil en ik word boos, verbrand ik dan ook meteen een beetje olie? Net als we net deden door olie op het vuur te gooien? Dat is nu ook weg. Dan wordt die olielaag ook niet dikker want je houdt het er niet onder. Toch? Twee vragende ogen kijken mij aan. Precies… Ik sta verstelt. Zo had ik er zelf nog niet naar gekeken. Wat is een wijze meid…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *