Mabon is één van de vier ‘kleinere’ jaarfeesten (ook wel sabbats genoemd) van het oude Keltische Jaarwiel (die overigens bestaat uit 8 jaarfeesten). Je zou het kunnen zien als de voorloper van ‘ Thanksgiving’ in de Verenigde Staten (net zoals Samhain de voorloper is van Halloween).

Het levensritme werd toen veel meer bepaald door de het ritme van de natuur (zaaien/oogsten/ploegen), de cyclus van de maan en die van de zon. De belangrijke momenten in deze cyclus zijn momenten om te vieren. En dit moment is er één van.

De naam Mabon stamt af van de Keltische god Mabon ap Modron, dat “jeugd, zoon van de moeder” betekent en wordt dus gevierd als dag en nacht gelijk zijn (in evenwicht).

Als je om je heen kijkt zie je dat de levenskracht zich langzaam begint terug te trekken. Bomen gaan hun bladeren verliezen, de natuur maakt zich op de winter. Kortom: we gaan de donkere periode in. Een periode van rust en voorbereiding op nieuwe groei in de lente.

Mabon is een tijd mooi moment om terug te kijken naar wat we bereikt hebben. Wat zijn de cadeautjes/ lichtjes die je kunt oogsten? En meenemen de donkere periode in? En niet alleen dat. Het is ook een mooi moment om stil te staan welke dingen je wilt afronden.

Eigenlijk is het een grote najaarsschoonmaak. Je bewaart en neemt mee waar je verder mee wilt en je rond af en/of gooit alle rommel die je niet mee wil torsen, weg. Dit is dan ook erg mooi om samen te doen.

Een paar suggesties om de balans op te maken en stil te staan bij de afgelopen periode:
  • Maak een licht-donker lijst

Pak een groot vel papier en verdeel deze in tweeën. Aan de linkerkant schrijf je alle dingen op waar je energie van hebt gekregen, waar je blij van wordt, de cadeautjes.

Schrijf aan de rechterkant de dingen waar je minder blij mee was, die je energie kosten. We zijn nogal geneigd dit weg te willen gooien, het te willen vergeten. Maar neem nu de tijd hier bij stil te staan en te bedenken wat je van deze momenten hebt geleerd. Of misschien nog iets wíl leren, kan ook. Waar je stappen in wilt maken.

Deze lijst kun je gebruiken voor één van de volgende stappen maar dat hoeft niet.

  • Verzamel schatten

Verzamel mooie schatten, dat kan van alles zijn: stenen, kastanjes, dennenappels etc. Maar het kunnen ook beeldjes zijn, tekeningen, foto’s wat je maar mooi vind. Spreek uit waar het voor staat en maak hier een mooie plek voor in huis. Een soort altaar van allemaal prachtige dingen. Let wel: dat hoeft niet in één keer, geef het tijd om te groeien.

  • Maak een vuur

Overdenk en beslis wat je nu echt los wilt laten dat ruimte geeft en tegelijk voor nieuwe voeding kan zorgen, zoals de bomen doen met hun bladeren. Blaas dit in natuurlijk brandbaar materiaal zoals takjes en gooi dit in een vuur. Als je eerst een lijst hebt gemaakt kun je ook de donkere dingen één voor één erin gooien (het as kun je later in je tuin gooien als extra voedingsstof voor je planten, mooi toch?).

Mocht je liever geen vuur willen of kunnen maken? Je kunt het ook op papiertjes of bladeren schrijven en dit in het water weg laten drijven.Of er een vliegtuigje van vouwen en laten vliegen door de lucht.

  • Maar je huis klaar

Last but not least: maak jullie huis klaar voor de donkere periode. Je zult steeds meer tijd binnen door gaan brengen. Dan is het fijn om er een knusse plek van te maken waar je je lekker voelt. Door ruimte te maken en overbodige spullen weg te gooien en het gezellig te maken met kussens, kaarsen, dekens en andere dingen. Wat jullie maar fijn vinden! Kinderen vinden het vaak ook heel fijn dit in hun kamer te doen.

Ik wens jullie veel plezier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *